Dün migros'tan alisverislerimiz geldi, bir baktik kipkirmizi soda siseleri. Herhalde yanlis getirdiler dedik ama yilbasi icin siseleri kirmizi yapmislar. Üzerinede noel süsünü kondurmuslar.
"Siz noel kutlamiyorsunuz ki" dedi Claudia birden...
{Cünkü onun icin sisenin üzerindeki canlar bariz noel canlariydi ve bir anlami vardi. Evet kutlamiyoruz ama heryeri noel süsleriyle süsleyip, yilbasi süsü bunlar diyoruz... Özeniyoruz iste(bende dahil, icim gidiyor böyle her yer isil isil olunca, yalan degil)... bundan bir kac yil önce yoktu ülkemizde böyle süslü püslü seyler, yurtdisinda yasiyan türkler asinadir noel süslerine ama türkiyedeki gibi kutlamazlar yilbasini yani cam agaci falan koymazlar evlerine. }
Sonra 2. zor soru "neden kurban bayraminda hic biryer süslenmedide, yilbasi icin süsleniyor, yilbasi dini bayraminiz mi??"
{Gelde cevap ver bu sorulara.}
"Noel gibi kutlanan bir bayraminiz var mi?"
{Herkesin bir araya toplandigi, sadece yakin aile ile gecirilen, hediyeler verilen, herkesin güzel güzel giyinip sacini basini yaptirip ailecek camiye gittigi, bütün alisveris merkezlerinin, marketlerin 4 gün boyunca kapali oldugu, kimsenin tatile gitmedigi. Eger yasiyorlarsa aileleriyle gecirdikleri. Özenle hazirlanmis masalar, yemekler, evler... Cocuklari sevindirmek icin herseyin düsünüldügü isil isil bir bayram.... Var mi bizimde böyle bir bayramimiz? Neden yok???? Noel e özendigimiz icin mi kutluyoruz yilbasini noel gibi??? Nasretin Hoca'nin Santa Claus'dan ne eksigi var. Bizdede hersey varda biz mi degerini bilmiyoruz. Soruya soruyla cevap verilmez, ne anlatacagim simdi ben Claudia'ya}
"Baska hangi bayramlariniz var?"
{saydim hepsini tek tek. Gelenekler, namazdan sonra birlikte kahvalti yapilir, büyükler ziyaret edilir, eller öpülür, cicilerini giyersin, cocuklara para,sekere veya hediye verilir. Cok eskiden ben daha kücükken mahalledeki bütün evleri dolasirdik, halloween'deki gibi. Bunu almanyadaki yasadigimiz kasabada yapardik, cok türk oldugu icin, Hatta alman cocuklarida bizimle birlikte dolasirdi :-). Türkiyede nasil kutlanirdi bilmiyorum. Dedim?}
"Simdi niye cocuklar gelmiyor? Ne kadar güzel bir gelenekmis"
{aileler korkuyor cocuklarini baskalarinin evlerine yollamaya, neticede herkes sadece taniklariyla bayramlasiyor}
"Ozaman ailelerde cocuklariyla dolassin? Her eve gitsinler"
{akilli bu kiz diyorum ben ve cevap bulamiyorum}
"Neden milli bayramlar daha bir coskuyla kutlaniyor Türkiyede? Mesela herkes camina bayrak asiyor, yürüyüsler yapiliyor... Almanyada kimse okadar dindar olmamasina rahmen noel geldiginde herkes o isiltinin büyüsüne kapiliyor, cogu kisi 24.aralikta dini acidan ne oldugunu bile bilmiyor. Ama herkes kutluyor. Dini bayramlar insanlarin kalbiyle alakali bir sey ve aile ile kutlanir ama milli bayramlar mantikla bilincle alakali yani ruh yok, sicaklik yok, kalb yok aslinda ve milletin bayramidir, degil mi? Bence kültürünüzü korumalisiniz yoksa bir gün tamamen yok olucak (gibi birsey dedi)"
{galiba bizide etkiliyor o büyü, amerika ve avrupa özentisi yüzünden kendi bayramlarimizi modernlestiremiyormuyuz, günümüz insanina uyarliyamiyormuyuz bilmiyorum, bilmiyorum, bilmiyorum}
"Sizdede dini nikah varmi? Kilisede oldugu gibi? Camiden cikan gelin hic görmedim..."
{Varda, bizde dini nikah kapali kapilar ardinda yapiliyor, sanki yapilmasi gerektigi icin yapiliyormus gibi dedim. Yanlis mi söylemisim. Neden bizdede onlardaki gibi degil? Bilmiyorum}
"Ama evlilik kalble ve inancla ilgili birsey degil mi? Yani eger inancli biriyseniz bunun camide kutlanmasi daha dogru degil mi?"
{Dogruda güzel kizim, bizde straplez gelinlikle, sac bas yapili, süper makyajla camiye girilmez ki... Imam eve gelir, aile büyükleriyle birlikte nikah kiyilir ve biter}
Bu konusma beni baya bir düsündürdü acikcasi. Kizim icin bayramlarimizi güzellestirmem onun dünyasina uyarlamam gerektigi düsündüm. Süslü püslü isil isil. Bundan sonra biz her dini günü, kandillerde dahil "defneli günler" olarak kutlayacagiz, araya bizde olmayan ama ailemizin rituali olan güzellikler katacagim. Bazilari kalicak bazilarini degistirecegiz elbet ama güzel olucak. Evet bizim bir kültürümüz var ve onu yasatmamiz hatta güncelestirmemiz gerek. Kilise cümleler "nerde o eski bayramlar" bence cok sacma. Gelecek bayramlar cok daha güzel olucak... Bayramlarda alisverismerkezini yasakliyorum bizim aileye. Biz bayramlarimiza önem vermedigimiz icin mi her yer bangir bangir aciliyor bayram sabahi yoksa sadece "duygusalik mi" var isin icinde.
BILMIYORUM YA SIZ????
15 yorum:
vallah Yelizcim ben bu noel kutlamalarini hic sevmiyorum... cünkü milletimiz kendi bayramlarina önem vermez ama avrupai dini bayramlari kendilerine göre yilbasi diye uygular. Bence cok yanlis. Biz Fatihle bayramlari farkli kutluyoruz! Ramazan bayraminda misal, daha anlamasa bile, oruc kalendari yaptik... kücük kücük bez torbaciklari uzun bir ipe astik... 1,2,3,...30diye sayilar yapistirdik her gün iftardan sonra onlari actik kendimizi ödüllendirdik yani... evimizi 30 gün boyunca lambalarla, renk renk isiklarla süsledik! Aynisi kurban bayraminda, kücük kuzular yaptik pamuktan kagittan onlarla süsledik evi... Ve dini nikah neden kapali kapilar ardinda yapiliyorki? Biz camide kiydirdik imam nikahini! Ben kapali bir beyaz elbise giydim - beyaz esarp falan... bu konular cok tartisilir... Herkes sonunda zaten kendi bildigini okuyor. Sevgiler Canim.
ben noel kutlaması olarak hiç düşünmemiştim şimdiye kadar kaldı ki ne alaka biz ne biliriz onların noelinide, anlamına da ama yeni yıl "yeni yıla girmenin" verdiği bi heyecanla kutlanıyor ancak..
türkiye de de kimsenin noeli düşünerek yılbaşı kutladığını düşünmüyorum..
ayrıca milli bayramlarda "kalp yok,sıcaklık yok, ruh yok" diyen birisi zaten ancak türk milletinin geçmişini bilmeyen birinin söyleyebileceği bişey, onu söyleyen kişi bi yabancı olduğu için kınamıyorum tabi ama ne kadar yanıldığını anlatabilmeyi isterdim
tabi dini bayramlar daha fazla manevi duygularla kutlanıyor ve de çok güzel adetlerimizi yaşatyor bizde yeri ayrı ama milli bayramlar için hissedilen duygu bambaşka!
Yelizcim Claudia gerçekten güzel sorular sormus. Mesela bu sorulari 10 kisiye sorsa, hepsinden farkli cevap alirdi heralde:)
Aslinda bizim bayramlarimiz daha güzel, kiymetini bilmiyoruz. Hem yilda 2 defa hem sadece aile degil, es, dost, konu konu komsu herkesle bayramlasiliyor. Bence de çocuklarimizin avrupalilarin noellerine, süsüne püsüne özenmemesi için ayni zamanda dinimizi ve kültürümüzü korumak icin kendi bayramlarimiza daha bir özen göstermemiz lazim. Bence EbrUgur çok güzel yapmis. Benim kuzenim de Ramazan boyunca çocuklara aldigi seyleri paket yaptirip evin bir kösesinde biriktirmis, bunlar Bayram gelince açilacak demisti. çok hosuma gitti.
Türkiye'deki süslerin püslerin sebebi, Televizyonlardaki Yilbasi hediyesi reklamlari hep ticaret. Ben o açidan bakiyorum. Güzel süslenmis mekanlar alis veris yapma istegini uyandirdig kanisindayim.
Güya müslüman bir ülkede yasiyoruz, ben hiç görmedim Bayram hediyesi reklamlari. (yurt disinda olunca, bilirsin, reklamlardan takip ediyoruz ancak)
çok güzel bir konuya deginmissin! Claudia'nin düsüncelerini de iletmekle çok güzel yapmissin canim!
bingo!
bingo!
bingo!
bu soruları soran Claudia yı ve burada dillendiren seni kutluyorum. Aklın yolu bir. İnan içim cız ederek okudum tüm yazıyı.
Bütün yazdıklarına katılıyorum.
Bana göre soruların cevabı hep bizde olanı kötüleyip başkasındakine ve özelliklede batıdakine özentiden ibaret.
Tr. de de aynı Almanya da sizin kutladığınız gibi kutlanıyor aslında özellikle küçük şehirlerde. Bizm sitede çocuklar halen şeker toplamaya gelebiliyorlar :)
Tabi ailesi bayramı tatil gibi değerlendirip tatile çıkmadılarsa. Benimde en çok kızdığım şeylerden biri bu.
Ve bizde dinle ilgili şeyler hep laik olmakla karıştırıldı ve laikliğe aykırı bulundu!!! Ne alakaysa.
Bir şekilde dinimizle ilgili mevzular hep bizden uzaklaştırıldı ve halen de uzaklaştırlmaya çalışılıyor......
Bu konu Ebrunu dediği gibi çook uzar.
Müsadenle bu yazına bloğumda link vererek yorumuma oradan devam etmek istiyorum.
sevgilerimle...
Önemli not:
Burada yazdıklarım doğal olarak benim yorumlarım. Kimse katılmak zorunda değil. Bunun tersini düşünenlere ben saygı duyuyorum. Aksini düşünüyorsanız lütfen sizde saygı duyun. Ki defneli günlerin bu yazısını tartışma platformunu dönüştürmeyelim. Çünkü bu konu çok tartışılabilecek bir konu.
Yelizcim çok uzun oldu. Dilersen bu yorumu yayınlamayabilirsin.
Birazdan eve gidecegim cikmadan hemen yazmak istedim. Cok güzel sormus Claudia, bende kücükken kapi kapi gezerdim bayramlarda, hepp bayramliklarim olurdu ve onlar bayrama kadar giyilmezlerdi. Simdi aynisini Leon Can'a uyguluyorum, bunlari bayramda giyecegiz diyorum seviniyor. Türkiye'yi arayip herkese iyi bayramlar diyoruz, eskiden oldugu gibi el öpüyoruz harclik veriyoruz:) Burada hic Türk tanimiyorum o yüzden bayramlarimiz bizim evimizdeki gibi kalabalik kalabalik gecmiyor dogrusu:( Bir arkadasim var oda uzakta. Bir yabanci gözüyle, neden camide evlenilmedigini benim esimde sormustu.Bence bu bizde serbest olsa, biz bu isin suyunu cikarir vede hoop seriaaat isteriz diye dökülürüz meydanlara! Atatürk bosuna devrim ve inkilap yapmamis, bilmis bence bu milletin abartacagini!! Dün haberlerde Istanbul'da hobi bahcelerini yikiyorlardi, alkol aliniyormus diye. Birde milletin camide evlenmesi yasal olsa tamam artik, nikah daireleri kapanir bizde! Biz bayramda kutluyoruz Noel'de, Türkiye'de ise sadece yilbasi kutluyordum ama burada Thomas'a bayram var ama Noel yok denmez degilmi. Ayrica Hz. Isa'da Allah'in peygamberi ve bir tane Allah var neticede! Biz agacimizi (yapma tabii) kurduk, süsleyecegiz önümüzdeki günlerde... Bence bunlar yasamin getirdigi hosluklar güzellikler, hediyelesmenin neresi cirkin olabilirki... Yada cocugunu mutlu etmenin. Sevgiler
sorular çok zor yerlerden gelmiş. iyi çalışmak lazım bi dahakine :)
bizim ülkemizi ben çoğu zaman tutarsızlıklar ülkesi olarak görüyorum. noel diye süsleme yap, firmalar dağıttığı ürünlerin bile ambalajını bile değiştirsin bu yüzden ama kendi dini bayramına hiç bi atraksiyon yapma. dinimiz bu kadar mı yasaklarla dolu yoksa insanlar gereken özeni göstermiyo mu?
biçoğumuz bayılıyoruz o yılbaşı süslemelerine, ışıl ışıl parlayan çam ağaçlarına.. ama noeli bildiğimizden değil bence. en azından benim açımdan. yeni bir yıla giriyor olmanın kutlaması bence o süsler. ben o amaçla yapıyorum en azından. doğum gününü nasıl kutluyorsak onun gibi. gerçi aşırı dinci kesimler doğum günü kutlamayı da günah görüyor.
@Ebru: cok güzel fikirler canim, bu yil defne kücük diye ben pek birsey yapmadim. Ama 2010da süper fikirlerle geliyorum :-) Nikah konusunda benim fikrim degismedi be canim, mesela ne sen benim nikahimi nede ben senin nikahi gördüm, yani aile arasinda oluyor.
@meltem:ben sadece yabanci birinin türkiye hakkindaki düsüncelerini yazmak istedim. Türkiyede kimse noel'i düsünerek kutlamiyordur yilbasini buna eminim kutlasa bile bu kimseyi ilgendirmez. Sadece türkler olarak kendimiz birsey üretmiyoruz sürekli baskalarinin fikirlerini caliyoruz. Fikirleri calarkende hic sorgulamiyoruz. Ben sadece almanlarin noele nekadar önem verdigini biliyorum, keske bizlerde bayramlarimiza sahip ciksak. Yenilesek, süslesek... Almanlar pek milliyetci degildir, belki o yüzden bu sözcükleri kullandi belkide ben biraz yanlis ceviri yaptim. Ilk gün söyledigi sey "ne kadar cok bayrak var heryerde" olmustu :-)
@Zeynep A.: Noel süsleri türkiyede gercekten yilbasi süsü olarak yerlesmis. Kaldirmak mümkün degil. Ben cok aman aman dindar biri degilim ve bu konu tartisilcak birseyde degil. Ama noel gibi kutlanilan bir bayramim olsun istiyorum acikcasi. O yüzden o bayrami ben kendim yaraticam... Bir cok aile yapiyormus yeni ögreniyorum ama yine kimse birsey koymuyor internette kimse anlatmiyor. Bak simdi yabanci sitelere heryer noel dekorlariyla hikayeleriyle müzikleriyle dolu....
e.t:Aslinda tartisilcak ama bir okadarda tartismaya acik olmayan bir konu belkide. Herkes hemen "nolcak cam agaci koyduysak eve, birimizi hediyeler aliyorsak" diyor, yani bukadar mutlulugu bize cok mu görüyorsunuz gibi birsey. Ama konu o degilki??? Konu bizim kendi bayramlarimiza önem vermememiz... Baskalarinin fikirlerini calmamiz. Herkes kendini elestirmek yerine, hemen kendini savunmaya geciyor. Ve arastirmak genlerimizde yok gibi...Zaten millet olarak sorunumuzda bu...
@efsun: cok güzel yazmissin canim. Eger türkiyedeki insanlarda isa peygamberimizin dogusuymus deyip kutlasalar daha dogru olmaz mi? Bunda birsey yok bence, hatta mantikli olur. Bütün noel geleneklerini yilbasina tasimanin ne gibi bir anlami var bilmiyorum. Ve Claudia'ninda elestirdigi yada ona garip gelen konu bu?
@gülcan: 1 yildir türkiyedeyim ve aldigim elektirik su. Dinle alakali hersey, gericikle yanyana getiriliyor. Avrupa daha dogrusu amerikaya uyumsaglamak mordern olarak. Ki hemen amerikalilar hem avrupalilar dinlerini bagli ve bayramlarina sahip cikan insanlar. Bütün fikirler onlardan geliyor. Biz bayramlarla ilgili yeni fikirler üretmiyoruz, onlar cok güzel yapiyor diye onlara ait fikirleri ve adetleri calip yilbasina koyu veriyoruz. Bunda bir gariplik yokmu? Claudia ve ben yanlismi düsünüyoruz acaba? Diyede soruyorum kendime.
bak o konuda haklısın hani noel gibi kutlanan bayramlarımız olsun demişsin yaaa
evet ne güzel olurdu inançla tutkuyla ve daha coşkulu kutlanabilseydi
ve yine evet gerçekten kendimizden biraz özgün bişeyler katabilseydik.
sevgiler
Claudia'nın soruları o kadar yerinde olmuş ki... geçen haftalarda tam Thanksgiving ve Noel hazırlıkları arasında Amerika'daydık. Onları gorunce, ben bile kendi kendime aynı şeyleri sordum durdum.
herşeyi medyatikleştirip, ticarileştirmişler, biz dini bayramlarımızı manevi yüksek kutluyoruz gibi görüşlere pek katılamıyorum.
çocuk gözü ile düşünüyorum da artık kaç çocuk bayram geliyor diye heyecanla gün sayıyor ki... Noel'i Yılbaşı kutlamasına çevirip, Sevgililer Gunu, Cadılar Bayramı vs. her turlu kutlamayı kendimize adapte ediyoruz ama kendi geleneklerimiz konusunda ne kadar hassas yaklaşıyoruz ki...
Ben bayram geliyor diye heyacanlanan bir çocuk yetiştirmek istiyorum. Bizim çocukluğumuzda eş dost ziyaretleri bayram harçlıkları vs ile belki bu durum kendiliğinden yaratılıyor olabilir ama şimdi - bayramı = tatil haline dönüştüğü bir zamanda - biraz çaba harcamak gerekecek. Ebru'nun fikirleri çok hoş...
@banu: fikirlerine katiliyorum. Bende bayram geldigi icin sevinen bir cocuk yetistirmek istiyorum, bayramlarimiz demode olsun istemiyorum hatta modernlessin istiyorum. Cagimiza ayak uydurmak lazim. Noel agacinin önünde benim bile gözlerim koskocam olurken bi cocuk buna nasil sevinmesin ki. Yilbasini noel gibi kutlamasini istemiyorum defne'nin. Yurtdisinda bize gülüyorlar resmen. Alman Spiegel'de okudum gecen gün. "Istanbul noel'i kutluyor ama 24. Aralikta hediyeler noel agacinin altina gelmiyor. Noel'den sonra issiz kalan noel babalar türkiyeye gidiyor" gibi birseyler yaziyordu. Resmen komik bir durum... Ozaman evdeki au pair ablamizla noel'i noel gibi kutlamak daha mantikli. En azindan baska kültürleri ögreniyor. Ve noelli yilbasi gelenegi yapmiyoruz.
Yorum Gönder